V. Mazuronis: „Anoniminiai komentarai internete nebereikalingi“

Kol internetas „sproginėjo“ nuo pasipiktinimo išaugusiomis maisto ir paslaugų kainomis, pro akis nepraslydo dar vienas reikšmingas įvykis internete – teisingas portalo 15min.lt sprendimas atsisakyti anoniminių komentarų po straipsniais. 

Neabejoju, kad priimti tokį sprendimą nebuvo lengva – tai itin viliojanti terpė skaitytojams išreikšti, labai dažnai, juodžiausias savo mintis neprisiimant atsakomybės už pasakytus žodžius, o juk būtent tai ir yra demokratijos ir žodžio laisvės garantas.

Manau, niekas neprieštaraus, kad šalia normalių, argumentuotų komentarų pasitaikydavo ir šiukšlių. Kitaip ir nepavadinsi žeminančių, užgauliojančių, įžeidžiančių ir kurstančių neapykantą anoniminių komentarų, o naudos iš šiukšlių – nedaug. Kovai prieš fizinį šiukšlinimą dar eidamas aplinkos ministro pareigas skyriau daug dėmesio: padidinome baudas, sustiprinome kontrolę, pakrantės tapo švaresnės, o neseniai Lietuvoje pasirodę taromatai dar labiau sumažino šiukšlių skaičių. Su fizinėmis šiukšlėmis tvarkomės, todėl gerai, kad kyla geros iniciatyvos valytis ir internetinėje erdvėje. 

Tikiuosi sutiksite, ypač tie, kurie aktyviau lankosi socialiniuose tinkluose, kad komentavimas neslepiant savo tapatybės jau tapo normalus ir priimtinas. Galbūt anksčiau to reikėjo, nebuvo kitų priemonių, internetiniai naujienų portalai dar buvo silpnesni, negalėjo sau leisti atsisakyti šios funkcijos, bet šiandien, kai skaitau tokią gausybę normalių, argumentuotų komentarų socialiuose tinkluose, džiaugiuosi, kad galėsiu tai daryti ir naujienų portale.

Tuo tarpu Lietuvoje, skirtingai nei daugelyje užsienio naujienų portalų, įsivyravo „tradicija“, kad po bet kokiu straipsniu, pasislėpus po petro, broniaus, ar kokios šaunuolytės pseudonimu, galima sau leisti viską. Dabar jau girdėti tų pačių laido riterių šauksmai, dėl varžomos žodžio laisvės ar būsimos cenzūros. Tačiau toks argumentas yra mažų mažiausiai neadekvatus, nes anonimiškumas ir žodžio laisvė neturi nieko bendro.

Dar 2015 m. birželio mėnesį Europos Žmogaus Teisių Teismo Didžioji kolegija priėmė sprendimą, kad interneto portalas atsakingas už skaitytojų komentarų turinį, t. y. nereiškia, kad ir skelbiantysis nėra atsakingas už savo žodžius, bet jeigu internetinis portalas suteikia galimybę komentuoti anonimiškai – jis turi prisiimti ir dalinę atsakomybę už anonimiškai parašomus žodžius. Ką tai reiškia? Reiškia, kad rašantysis slepiasi ir vengia atsakomybės, o portalas ją neša – jau vien šioje vietoje lygiavos nedaug, todėl tikrai džiaugiuosi, kad bent iš vieno naujienų portalo anoniminiai komentarai išnyko. 

Galima politikus mėgti, galima nekęsti, bet bent jau ką tikrai supranta kiekvienas politikas – tai atsakomybė už savo žodžius. Tai tikrai nesvetima ir žurnalistams, bet lygiai taip pat nesvetima visiems privačiame ir visuomeniniame gyvenime – jeigu negali to sakyti viešai, geriau nesakyti to iš viso, o ne keikti konkurentus, kaimynus ar kolegas anonimiškai, už akių. 

Aš įsitikinęs, kad Lietuvoje jau pribrendome atsisakyti tokių atsakomybės leidžiančių išvengti „tradicijų“. Socialiniai tinklai tai įrodė, pasaulis juda atvirumo internete keliu, neturėtume to bijoti ir mes. 

Taigi, dar kartą sveikinu 15min.lt redakciją už, mano manymu, teisingą sprendimą ir tikiuosi, kad kiti naujienų portalai paseks šiuo geru pavyzdžiu.

Gero ir atsakingo komentavimo!