Seimas pritarė Ilgalaikio darbo išmokų fondui

Antradienį, birželio 28 d., Seimas pritarė  Garantijų darbuotojams jų darbdaviui tapus nemokiu ir ilgalaikio darbo išmokų įstatymo projektui.

„Šiandien pavyko susitarti, kad darbuotojai nebūtų skriaudžiami, o jų interesai apsaugoti. Priėmus šį įstatymą, darbo ne dėl savo kaltės netekę žmonės už ilgametį darbą vienoje įstaigoje dalį išmokų gaus iš įkurto Ilgalaikio darbo išmokų fondo. Kadangi išeitinės kompensacijos bus mokamos ne tik iš darbdavio kišenės, bet ir iš Ilgalaikio darbo išmokų fondo, tokiu būdu bus apsaugoti dirbantieji. Ne paslaptis, kad nemaža dalis darbuotojų negauna išeitinių išmokų, kadangi darbdaviai paprašo jų pasirašyti prašymą atleisti iš darbo, o įkūrus šį fondą būtų garantuota finansinė pagalba atleidžiamam darbuotojui. Džiaugiuosi, kad Seimas pritarė šiam įstatymo projektui, nes be Ilgalaikio darbo išmokų fondo naujasis Darbo kodeksas sunkiai įsivaizduojamas“, - sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas, vienas iš šio projekto iniciatorių Kęstutis Daukšys.

Pasak Seimo nario, atleidžiamam darbuotojui nustatyta tvarka bus išmokama ilgalaikio darbo išmoka, kurios dydis priklausys nuo vienoje įmonėje išdirbto laiko tarpo. Jeigu darbuotojas bus išdirbęs bent metus, jis gaus dvi vidutinio darbo užmokesčio  dydžio išeitines išmokas iš darbdavio. Vienoje įstaigoje nuo 5 iki 10 m. išdirbusiems asmenims iš šio Ilgalaikio darbo išmokų fondo bus mokama vienos atleidžiamo darbuotojo vidutinės algos dydžio išeitinė išmoka, nuo 10 iki 20 m. išdirbusiems – dviejų atlyginimų, o 20 ir daugiau metų vienoje vietoje išdirbusiems asmenims – trijų jo vidutinių atlyginimų dydžio išmoka.

„Priėmus įstatymą, atleidžiamiems darbuotojams, kurių darbdavys tapo nemokus, sąlygos nepasikeistų, o štai atleidžiamiems asmenims, kurie ilgą laiką dirbo vienoje įmonėje būtų užtikrintos papildomos finansinės garantijos. Taigi šis fondas garantuos išeitines išmokas darbuotojams“, - sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys.