Seimas po pateikimo pritarė V. Bukausko iniciatyvai neskirti Seimo narių ministrais

Šiandien, spalio 11 d., Seimas po pateikimo pritarė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininko, Darbo partijos frakcijos nario Valentino Bukausko inicijuotoms Konstitucijos pataisoms, kuriomis siūloma įtvirtinti, kad Seimo narys negali būti skiriamas ministru.
 
„Šio mano projekto tikslas – sudaryti sąlygas efektyviam Seimo narių darbui, kad parlamentarai galėtų veiksmingiau atstovauti rinkėjus. Seimo narys, eidamas ministro pareigas, yra užimtas ministerijos kompetencijai priskirtų klausimų sprendimui ir negali viso savo darbo laiko skirti rinkėjų atstovavimui, dalyvavimui Seimo komitetų veikloje, Seimo posėdžių lankymui. Šią ydingą praktiką reikia pakeisti. Seimo narys turėtų būti skiriamas tik Ministru Pirmininku“, – sako V. Bukauskas.
 
Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas pabrėžė, jog analizuojant kitų šalių patirtį, pastebėta, kad daugelyje Europos šalių konstitucijose ar įstatymuose aiškiai deklaruojamas parlamentaro mandato ir posto vyriausybėje nesuderinamumas. Toks reglamentavimas nustatytas kaimyninėse Estijoje bei Latvijoje, taip pat Austrijoje, Bulgarijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje, Švedijoje ir kitose valstybėse.
 
Už V. Bukausko projektą atriboti Seimo nario mandatą nuo Vyriausybės nario balsavo 56 Seimo nariai.