Š. Birutis: santykių aiškinimasis valstybės gyvenimą pavertė politiniu turgumi

Netrukus Seime laukia nauji mokesčių pakeitimai ir 2018 metų biudžeto projektas. Šis ruduo itin reikšmingas, nes skirstydami valstybės lėšas turime užtikrinti, kad tai būtų atlikta atsakingai, kompetentingai, vadovaujantis moralės principais, tuo labiau, kad 2018 metais minėsime Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, kuriam taip pat turime atsakingai ruoštis ir priminti savo tautiečiams, kodėl didžiuojamės būdami demokratinės, nepriklausomos šalies piliečiais.

Tačiau apie pasiruošimą šiems ir kitiems svarbiems klausimams negirdime, šalies valdymas nustumtas į antrą planą, o  valdančiųjų tarpusavio santykių aiškinimasis valstybės gyvenimą pavertė politiniu turgumi.

Šioje kadencijoje politikai vadovaujasi emocijomis, tarp partijų nėra sklandaus ir konstruktyvaus dialogo, o vietoje gerai apmąstytų sprendimų svaidomasi radikaliais pareiškimais ir vienas kito kaltinimais. Nė metai nespėjo prabėgti, o santarvė iš valdančiųjų gretų pradingo. Netrukus prasidės rudens sesija, kurios metu bus svarstomas 2018 metų biudžeto projektas. Kas bus, jei dėl "valstiečių" elgesio įsižeidę socialdemokratai nuspręs pasitraukti? Kas nutiks, jeigu teks iš naujo formuoti Vyriausybę? Aš pavadinčiau tai politine krize, tokiu atveju visi sprendimai sustos ir viską teks derinti su kitais partneriais. Bet net ir neiširus koalicijai kyla klausimas, kaip "valstiečiai" su socialdemokratais sugebės rasti bendrą kalbą dėl biudžeto, mokesčių pakeitimų ir kitų svarbių klausimų sprendimų, kurių tikrai verkiant reikia, kai jie nesugeba susikalbėti net dėl urėdijų reformos? Panašu, kad rudens sesija valdantiesiems bus tikrai ekstremalių išbandymų metas. 

O žmonėms reikia stiprios ir stabilios valdžios, tačiau kol kas matome tik rietenas ir keliamus ultimatumus. Prie balsadėžės atėję gyventojai turėjo didelių lūkesčių, tačiau labai greitai viltį pakeitė nusivylimas, o pajutus, kad asmeninės ambicijos buvo iškeltos aukščiau valstybės, reitingų rodyklė ėmė svirti žemyn. Kosmetinės reformos netenkina gyventojų - jie vis dar laukia, kada valdžia imsis esminių dalykų - atlyginimų, kainų, darbo vietų, pensijų. Bet laukti, tikriausiai, dar reiks ilgai, mat pirma politikams reikia susitvarkyti savo parlamentines lėšas, susitvarkyti automobilio nuomą ir pasirūpinti, kad bent mėnesis būtų skirtas atostogoms.

Vaizdas labai graudus. Vieni rodo savo principus, kiti duoda ultimatumus, o treti įpila žibalo į ugnį ir kursto konfliktus. Seimo nario mandatą reikia nešti atsakingai, nelikti abejingiems Lietuvos žmonėms, ši pozicija yra didelis įsipareigojimas mūsų tautiečiams ir negalima savo mandatu naudotis bet kaip, balsuoti neįsigilinus į svarstomus klausimus bei visus galimus priimtų sprendimų padarinius. 

Ateinančią savaitę Darbo partijos valdyba diskutuos su Darbo partijos Seimo nariais Petru Čimbaru ir Valentinu Bukausku, priklausančiais socialdemokratų frakcijai Seime, su kuriais ketinama aptarti dabartinę valdančiųjų situaciją. Diskusijos metu bus svarstomas klausimas, ar tokioje frakcijoje, kuri net pati nežino, ar nori likti valdančiųjų koalicijoje ir daryti sprendimus, galima sklandžiai veikti Lietuvos žmonių labui. Tik vieninga komanda atneša rezultatus, kurių šiandien taip reikia Lietuvai.

L.e.p. Darbo partijos pirmininkas Šarūnas Birutis