Gediminas Jakavonis: „Ar ir „ačiū“ paversime kyšiu?“

Lietuvoje geri žmonės yra tie, kurie niekur nesikiša. O jei kas bando spręsti įsisenėjusią problemą, iškart maišomas su žemėmis. Tikriausiai Lietuvoje yra mažai žmonių, kuriems neteko susidurti su medicinos personalu. Jei patys neturėjo sveikatos problemų, tai turėjo jų tėvai, vaikai, seneliai ar kiti artimieji. Ir tikriausiai ne vienam teko gydytojams padėkoti. Ne tik žodelyčiu „ačiū", kuris vienintelis kol kas dar nelaikomas nusikalstama veika. Į mane, kaip į Seimo narį, kadaise kreipėsi Merkinės bendruomenė, kadangi visoje Merkinėje nebuvo nė vieno bankomato. Bandžiau tarpininkauti, tačiau bankai atsikirsdavo: miestelyje, turinčiame vos per tūkstantį gyventojų, laikyti bankomatą neapsimoka, neatsipirks.

Kodėl dabar tai prisiminiau? Varėnoje bankomatai yra keli. Daugiausiai - prekybos centruose. Tai suprantama, nes jie yra žmonių traukos taškai. Tačiau bankomatas Varėnoje yra ir prie ligoninės. Ir Varėna šiuo atžvilgiu nėra išimtis. Bankomatai yra prie ligoninių ar ligoninėse ir Vilniuje, Kaune, kituose miestuose. Gydytojų, slaugių, seselių tikrai nėra tiek daug, kad bankomatas gydymo įstaigoje atsipirktų. Reiškia, pinigai reikalingi ir ligoniams ar jų lankytojams. Tai kelia tam tikrų minčių.

Gal teisus buvo mano žemietis, varėniškis Romas Valentukevičius, vadovaujantis Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, keliantis problemą dėl atsidėkojimo medikams ne už ačiū. Ne vien tik bankomatų steigimo ligoninėse faktas verčia pamąstyti, kad ši problema yra aktuali. Jei net parlamentarė Rimantė Šalaševičiūtė, būdama sveikatos apsaugos ministre, atvirai prisipažino, kad yra davusi gydytojui kyšį (ir tame nematė nieko blogo), tai daug ką pasako. Į žmonių sąmonę jau įaugę, kad medikams reikėtų atsilyginti. Ir tokį požiūrį išmušti nėra taip paprasta. Įpratimas blogiau už prigimimą.

O štai R.Valentukevičius pasiūlė tai, kas galėtų pakeisti lietuvaičių mentalitetą. Ir, savaime suprantama, buvo užsipultas gerbiamų Seimo opozicijos atstovų. Užsipultas net gerai neįsigilinus į pateiktus argumentus. O varėniškio pasiūlymo esmė tokia: reikėtų įteisinti galimybę pacientui legaliai atsidėkoti medikui. Ir tai būtų daroma anonimiškai - pervedant gydytojui tam tikrą sumą. Savanoriškai.

Nauda būtų keleriopa. Visų pirma, medikas būtų suinteresuotas pacientui būti kuo dėmesingesnis, nes blogam gydytojui niekas nenorėtų atsidėkoti. Antra - kyšį medikui davęs pacientas vėliau nebeturėtų jokio tikslo dar ir pervesti jam pinigų anonimiškai. Kaip pastebėjo R.Valentukevičius, gydymo įstaigos vadovams, o ir teisėsaugos pareigūnams, lyginamoji informacija apie tai, kiek koks gydytojas gavo oficialiai, galėtų būti signalas, ar jis neima „vokelių". Savo ruožtu ir medikams tai būtų paskata „vokelių" ilgainiui atsisakyti. O ir pacientai ilgainiui įsisąmonintų, kad atsidėkoti yra ne prievolė (bijant, kad blogai išoperuos, blogai prižiūrės gimdyvę ir t.t.), o savanoriškas veiksmas. Ir ilgainiui mentalitetas pasikeistų.

Tačiau iškart pasigirdo kontrargumentų, kad tai būtų kyšininkavimo įteisinimas. Priešingai. Juk atsidėkojimas nebūtų kone priverstinis kaip dabar, kai dažnai atsilyginama avansu iš baimės. Jei neturi pinigų ar nepatiko paslaugų kokybė, niekas juk nevers tavęs atverti savo piniginę. Todėl kyšininkavimu tai pavadinti galėtų tik labai priekabus žmogus. Vienas iš kontrklausimų - kodėl reikėtų išskirti vien medikus?

 Visų pirma, šios profesijos atstovai yra iš tų žmonių, kuriems iš tikro labiausiai norima atsidėkoti, nes jie gelbsti gyvybes. Kita vertus, galima būtų pažiūrėti ir plačiau. Gal būtų galima tokią pačią sistemą įteisinti ir, tarkime, ugniagesių gelbėtojų, bibliotekininkų ar kitų profesijų atstovų atžvilgiu.

O tai, kas egzistuoja dabar, iš tikrųjų yra kyšininkavimas, su kuriuo reikia kovoti. Prie kiekvieno mediko STT agento nepastatysi, todėl reikia keisti tiek pacientų, tiek medikų mentalitetą. O labiausiai prieš siūlymus šaukia tie, kurie būdami valdžioje apie problemą tik trimitavo, tačiau jos nė nebandė spręsti.

Gediminas Jakavonis, Seimo Darbo partijos frakcijos narys