G. Jakavonis: „Apie du Prezidentės veto“

Pasibaigus šių metų sesijai, Dalia Grybauskaitė vetavo du Seimo labai sunkiai priimtus įstatymus - pagalbinio apvaisinimo ir Darbo kodekso.

Atrodo, du skirtingi dalykai - medicina ir ekonomika, bet abu jungia viena - žmogaus gyvybė ir jo orumas.

Seimas, priimdamas sprendimą dėl pagalbinio apvaisinimo, suprato, kad embrionas, tai tas pats žmogus, kuris negali būti prekė, kaip pas mus jau tapo pinigais matuojamas švietimas, kultūra, kalba kaip mūsų tautos išlikimo pagrindas. Globaliame pasaulyje, kur karaliauja tik piniginės vertybės, save europiečiais laikančios tautos išrinktieji šį kartą balsavimą pralošė.

Bet štai pasipylė ,,nuskriaustųjų" piketai prie prezidentūros, puikiai organizuota per visą šalies žiniasklaidą viešųjų ryšių kampanija ir šalies prezidentė vetuoja savo pačios rinkiminėje kampanijoje propaguotas nuostatas. Po dviejų kadencijų D. Grybauskaitė, pagal mūsų šalies įstatymus, negali būti renkama šalies Prezidente, todėl teks darbo ieškotis Europoje ar Jungtinėse Tautose. Čia vertybės kitos, tad dabar jau pritariama globalioms, o ne nacionalinėms vertybėms, kurios dominuoja pasaulyje, kur dominuoja prekiniai santykiai, kur žmogaus embrionas tėra prekė, kur asmuo tapo priemone ir pasipelnymo šaltiniu.

Asmenys, kurie rengė piketus prie prezidentūros, kurie rengė viešųjų ryšių akcijas - skirtingi žmonės. Tris kadencijas būdamas Seimo nariu puikiai išmanau, kiek tai kainuoja. Embrionų medicinos srityje pirmauja Airija ir Malta, kurios šaldo kiaušialąstes, o ne prekiauja embrionais, bet Lietuvos pagalbinio apvaisinimo klinikos turi savo filialus užsienyje ir bando pralobti iš šio verslo kaip biedniokai iš Rumunijos ir Bulgarijos, kurių asocialių šeimų neturtingos merginos savo kiaušialąstes už pinigus pardavinėja labai pavojingų eksperimentų vykdytojams.

Visi, kas balsavo pagal sąžinę, buvo apkaltinti kaip paveikti katalikų bažnyčios spaudimo. Buvo aiškinama, kad Lietuvoje bažnyčia atskirta nuo valstybės ir negali diktuoti valstybei.

Tik man tada kilo klausimas, o kuo naujieji liberalai skiriasi nuo tarybinių laikų komjaunuolių?

Yra vertybės, kurios galioja visą laiką ir bandymas jas revizuoti visada pasibaigs pralaimėjimu.

Kaip, beje, ir Prezidentės vetuotas Darbo kodeksas. Šiuo atveju pritariu D. Grybauskaitės pozicijai. Liberalams gavus tokį smūgį su korupcijos skandalu, vargu ar kas gali rimtai galvoti apie sėkmingą jų pasirodymą šių metų Seimo rinkimuose. Kai kas nors sakydavo, kad ,,šventa vieta tuščia nebūna“, spėliodavome, kas užims šią vietą. Nepatikėsit! Ogi - socialdemokratai su savo prastumtu Darbo kodeksu. Štai jums naujieji liberalai, kurie skelbiasi darbo žmonių gynėjais, ir kas gali paneigti, kad jų prastumtas Darbo kodeksas, kuris naudingas tik darbdaviams, nėra ,,dovana" rėmėjams prieš rinkimus. Kai dirbantis asmuo tampa priemone ir pasipelnymo šaltiniu.

Premjeras A. Butkevičius tai pakomentavo kaip dabartinės esamos padėties įstatyminį įteisinimą, pridėdamas, kad iki šiol galiojantis Darbo kodeksas negaliojo. Tik valdžia, kuri galvoja apie savo valstybės piliečius, pirmiausia galvoja apie socialinį modelį ir apie jo lankstumą priderinant prie kapitalistinės valstybės aptarnavimo.

Šiuo atveju naujuoju Darbo kodeksu pirmiausiai džiaugėsi darbdavių organizacijos, o ne profsąjungos ar eiliniai Lietuvos žmonės, norintys savo šalyje gyventi oriai, neieškodami darbo užsieniuose.

Tik man atrodo, kad čia kaip tame posakyje: ,,Norėjom kaip geriau, o išėjo kaip visada".