D. Mikutienė: premijavimo sąlygos parolimpinių žaidynių dalyviams turi būti peržiūrėtos

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė pakartotinai kreipėsi į Lietuvos Respublikos ministrą pirmininką A. Butkevičių, prašydama kuo skubiau peržiūrėti 2000 m. rugpjūčio 16 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimą Nr. 927 „Dėl didelio meistriškumo sportininkų ir kitų rinktinės narių skatinimo“ (toliau – Vyriausybės nutarimas) ir atsisakyti itin diskriminacinių nuostatų, skatinant parolimpinių žaidynių dalyvius.

Šiuo Vyriausybės nutarimu nustatyti skirtingi premijų, skiriamų didelio meistriškumo sportininkams ir kitiems rinktinės nariams už sporto laimėjimus, dydžiai neįgaliesiems ir sveikiems sportininkams. Pavyzdžiui, už iškovotą pirmąją vietą olimpinėse žaidynėse skiriama 115, 85 tūkst. eurų premija, o už iškovotą pirmąją vietą parolimpinėse žaidynėse – tik 17, 38 tūkst. eurų. Be to, sportininkai, dalyvaujantys  olimpinėse žaidynėse, gauna premijas už iškovotas 8 pirmąsias vietas, o tuo tarpu parolimpinių žaidynių dalyviai – tik už 3 pirmąsias vietas.

„Dar 2013 metais kreipiausi į Vyriausybę,  atkreipdama dėmesį į šią problemą ir prašydama peržiūrėti Vyriausybės nutarimą. Iki šiol niekas nepadaryta. Daugelyje šalių yra finansinė lygybė sportininkų premijavimo srityje arba skiriasi nežymiai, o Lietuvoje net 6-7 kartus skiriasi premijų dydžiai. Tiek olimpinių, tiek parolimpinių žaidynių dalyvių statusas vienodas, neįgaliųjų sportininkų indėlis į pergalę yra ne ką mažesnis, o kartais gal net didesnis. Todėl neaišku, kokiu pagrindu Vyriausybės nutarime yra įtvirtintos skirtingos premijavimo sąlygos, sudarančios galimybę sportininkams taikyti dvigubus standartus. Manau, kad parolimpinių žaidynių laimėtojams būtina padidinti premijas. Tai būtų ir jautru, ir teisinga. Tikiuosi, kad atsakingi asmenys ne tik noriai fotografuosis sutikdami ir sveikindami nugalėtojus, bet ir ženkliai prisidės finansine išraiška prie jų sportinio meistriškumo skatinimo.“ – teigė D. Mikutienė.